Jama Mačkovica



Ker je bila nedelja deževna, smo za svoj cilj izbrali jamo. Izrazili smo željo, da bi šli v katero od bolj suhih jam. Saj je šel Sušnik zraven...


Vodil nas je Tadej, bili pa smo Tratko, Dr. Miroslav, Staša, Eva in Gregor.
Podali smo se v jamo Mačkovica pri Logatcu.


Jama Mačkovica je dolga 1.280 m in globoka 51 m. Vhod v jamo je v spodmolu v severnem robu 8 m globoke vrtače, na pobočju nad Planinskim poljem, vzhodno od Laz. Od tod se proti severovzhod blago spušča skalnat vhodni rov, ki se kmalu izravna in razširi v Malo dvorano. Iz te dvorane se dviguje proti severu kratek rov, ki pripelje do prehoda v 150 m dolgo, 16 – 48 m široko in 6 – 18 m visoko Veliko dvorano, ki ima prostornino 30.000 kub. metrov. Dno dvorane se spušča proti severu, kjer preide v severozahodni rov, ki se konča s pasažo, za katero je Blatni rov. Ta se pri normalnih vodnih razmerah konča s sifonom, ob visoki vodi pa je poplavljen.(vir Občina Logatec)



Prva basanja skozi ozke prehode...







Jamarka...






Fotosešn v veliki dvorani.














Kristalčki na stropu rova. Erika pravi, da gre za hidrofobne bakterije.



Blatni rov.... Mar že ime ne pove, da se bomo valjali po blatu...



Tako čisti pa smo prikorakali iz jame.


Konstruktivna debata na temo, kako otroci jamarjev zagotovo nimajo normalnega otroštva. Svojih staršev res ne morejo presenetiti, ko blatni pridejo domov.
Spomnim se časov, ko sva morala z bratom vsak večer, preden sva smela v hišo, na predpranje na betonsko korito pred zelenjavni vrt. Tam je potekala tudi osnovna identifikacija. Še danes vonjam milo, ki sva ga z plastično krtačko vnašala v kožne pore.  Jasno, večne obljube, da bova naslednjič oprana z dratpiršno...( jeklena krtača za čiščenje žara)


Erika in Tadej sta nam  nudila cel aranžma. Tadej turo v in iz jame, Erika pa se je izkazala s kuhanjem. Kaj naj rečem? Odlično !!!

p.s. Zlobneži so pripomnili, da je Tadej pokazal, kdo nosi hlače in je Eriko poslal tja kamor žena sodi... Erika... Jasno se nihče ne strinja s tem. Še posedej ne Tadej... :)

Ni komentarjev: