Jama Konasnica


Glede na prečudovite deževne dni, je bilo logično, da se držimo bolj v notranjosti. Mi smo si recimo za cilj izbrali podzemlje. Anja je prišla na idejo, da gremo v jamo Konasnico nad Dražgošam, kjer je postala skoraj domačinka.


Kratek dostop v dežju, po blatu in strmem bregu je poskrbel, da smo bili že na v vhodu v jamo pripravljeni za valjanje po blatu( bili smo mokri in umazani).


Jama je bila pred leti popolnoma nezanimiva, dolga 210m in globoka 29m. Leta 2011 pa so umetno razširili dimniški prehod, (ob priliki obiskovalcem priporočam, da vsaj teden dni živite na 1.1. jogurtu) no, lahko bi ga razširili še malo. Sedaj je jama dolga slaba dva kilometra in še ni dokončno raziskana.  Zaradi zanimivih kapniških struktur je vhod v nadaljevanje jame zaščiten z vrati.





Jama je po večini vodoravna, tako da ne premaguješ kakšnih hudih vzponov in padcev.




Včasih smo ugasnili bliskavice in slikali zgolj s čelkami. Žal moj nikon ni najbolj primeren za take podvige.



Kapnikov je res veliko. Glede na to, da gre za precej suho jamo nas je presenetil visok vodostaj potoka, ki teče skozi. No, padavine so bile v teh dneh res močne.




Trak nam pove, kje lahko stopamo, da čim manj poškodujemo jamo.



Še en prehod v še eno dvorano. Ta prehod je bil eden bolj udobnih, saj je bila skala zglajena od vode. No, bile so sicer lužice, ampak bolj mokri bi že težko bili.




Najlepši del jame.




Slavni dimnik, ki povezuje novi in stari del jame. Kjer se nahaja Staša, se začenja navpični del. Spustiš se z nogami naprej, ter tipaš stope. Padec ni mogoč, ker je dimnik precej ozek. Na posameznih mestih uporabiš taktiko "ljute zmije", kar pomeni, da stisneš trebuh ter se zvijaš toliko časa, dokler se kam ne premakneš. Slikanje na tem mestu ni mogoče, ker vlečeš kamero za sabo. No, ob našem obisku nas je tekom spusta ter dviga na tem mestu prijetno prala voda.


No, tako zgleda najlepša jama na Gorenjskem. Po svojem jamskem okrasju sodi tudi med bolj bogate jame pri nas.  Sicer je namenjena bolj vitkim obiskovalcem, kar je precej diskriminatorno. Taka pač je jamarska... 

1 komentar:

Simon pravi ...

Uf, srce boli, ko vidim kje ste tacali... sliki 19 in 20. Čeprav si zgoraj napisal da so trakovi zato, da se vidi kje se hodi, ste pri omenjenih slikah hodili po, nekdaj, čudovito beli sigi. Smo bili notri ravno prejšnji vikend in sem videl koliko škode se je naredilo v tem delu jame od odkritja teh delov.
Drugič pa le upoštevajte položene trakove - očitno veste zakaj so.

lp, Simon