Dolenjska


Najino popotovanje po Dolenjski se je pričelo pri gradu Turjak. Tam sva vedrila po grajskih kleteh, saj je tako ali tako deževalo po vsej državi.




Grad Turjak (nemško Burg Ursperg, pozneje Schloss Auersperg) se nahaja v naselju Turjak, občina Velike Lašče, okrog 20 km jugovzhodno od Ljubljane. Grad ima burno zgodovino, njegovo ime, kot tudi ime kraja Turjak, izhaja iz imena izumrlega goveda tur, ki ga imajo grofje Turjaški v svojem grbu. Na vzhodni strani gradu je v mogočni volovski stolp vzidana kamnita plošča, katere napis govori o najzgodnejši zgodovini gradu. Poleg besedila so v ploščo vklesani grbi in podoba tura, ki je bil včasih pozlačen. Napis se v originalu glasi:
ANNO DOMINI 1067 IAR IST


AVRSPERG DVRCH HERN CONRAT
VON AVRSPERG ANGEFANGEN
PAVN NACHMALS DVRCH DEN ERT
PVDEM IM 1511 IAR ZERSCHVT
ABER DVRCH MICH TROIAN VON
AVRSPERG OBRISTN ERB CAMRER
IN CRAIN VNMD DER WIDISCHEN
MARK IN GRVND
ABGESPROCEHN VND VON NEVEN ANGEFANGEN ZV
PAVEN IM 1520 IAR



ali slovensko:
Leta Gospodovega 1067 je
Turjak začel graditi gospod Konrad
Turjaški. Po potresu 1511 je bil razsut,
toda jaz, Trojan Turjaški, dedni višji
komornik Krajnske in Slovenske
marke, sem ga do temeljev
podrl in začel
graditi na novo v letu 1520

V pisnih virih se grad prvič omenja leta 1220. Prvotni grad je stal nekoliko nižje, na skalnem pomolu, od koder se je zaradi odličnega razgleda na rimsko cesto v dolini lahko učinkovito nadziralo trgovski promet. Kdaj je bil zgrajen zgornji grad, ni znano, a sta leta 1318 že omenjena oba. V gradu se je nekaj časa pred preganjalci skrival tudi Jurij Dalmatin.

Med 2. svetovno vojno se je septembra 1943 po bitki za Turjak več kot 500 slovenskih pripadnikov vaških straž in ostalih protikomunističnih enot vdalo partizanom. Partizani, ki so grad osvojili s pomočjo italijanskih topničarjev iz fašističnih okupacijskih enot, so v tednih po predaji brez sojenja pobili večino zajetih vaških stražarjev, vključno z ranjenci. [3] Med bitko je bil grad močno poškodovan in veliko notranje opreme je bilo uničene. V zadnjih letih grad temeljito obnavljajo. V njem organizirajo tudi poroke.

1. septembra 2006 je bilo v gradu s strani mednarodnega reda Ordo Supremus Militaris Templi Hierosomilitani Universalis razglašeno veliko priorstvo Neodvisnega reda vitezov templjarjev Slovenije.(WIKI)



O tem, kako se je zaključila zgodba s prvi priorjem reda v Sloveniji, je pa zgodba za ob pivu in o njej kdaj drugič. Skratka gre za zanimiv in poseben grajski kompleks.



Bližnji sosed pa je bil Primož Trubar. Napravila sva postanek tudi v njegovem mlinu.




Med tem se je razcvetel prelep pomladni dan, zato sva sklenila, da se podava še malo naokrog.



Malo pred Grosupljem stoji romsko naselje. Okoli in okoli so zasejana polja oljne repice. Kar izpade kar precej fotogenično.







Navdušenje nad selfiji kar kipi iz mene...:)


Ni komentarjev: