Rombon


Planinsko društvo Kranj na pohodu na Rombon. No, bili smo zgolj tisti, ki se nismo bali visokih poletnih temperatur, ter dolgih ur hoje na in s hriba.


Vzpon smo začeli strateško nad Bovcem. Eno od vozil smo pustili pri trdnjavi Kluže, tako, da smo lahko sestopili na drugo, bolj položno stran.


Rombon je najbolj znan po svoji vlogi, ki jo je imel v 1.sv. vojni. Takrat je bil center bojevanja, tako da je še danes prepreden z jarki ter kavernami. Najdejo se tudi celotna naselja, pred kratkim pa so odkrili še povsem ohranjeno mošejo. Manjka ji samo streha, stoji pa na višini 1900m. No, zagotovo najvišje ležeča mošeja v Evropi. Zgradili so jo pripadniki Hercegovskega polka, ki so branili avstrijske položaje na Rombonu. Znani so bili predvsem po svojem pogumu ter rdečih fesih. Kako hudi boji so bili največ pove to, da je vrh Rombona postal po vojni kar nekaj metrov nižji.



Vrh se je pokazal iz oblaka.






Počitek pred eno od kavern. Okrog je raztreseno veliko kovinskih delov okopov in granat.





Prečili smo pod vršno stopnjo in se v senci počasi vzpenjali na vrh.



V zavetju kaverne, razgled na celotno Kaninsko pogorje.






Vodja Mitja in naša skupina na najzahtevnejšem delu poti.




Sedaj sva pa dekleta lahko spustila, da so se sprehodile do vrha Rombona.



Razgled na Bovško dolino.



Bacek Jon, oziroma njegov bratranec. Po tem, ko je naredil inventuro vseh naših nahrbtnikov, si priboril del sendvičev, smo ga morali odgnati s palico. No, smodlak je očitno tu domorodec.



Ker je pes čisto preveč "mainstream"...


Selfi... Ena je pač bolj ohranjena...


Še pogled preden smo sestopili  v dolino.


Ni komentarjev: