Wilkahuain


Wilkahuain je vasica v neposredni bližini Huaraza. Znana je po stavbi iz obdobja Warijcev, ki so na območju vladali pred prihodom Inkov. Dotična stavba je stara več kot tisoč let. Ker je bil moj želodec še precej občutljiv, sva si lahko privoščila le tako kratek dnevni izlet.


V Huarazu sva na ulici ustavila kolektivo, ki je vozil v smeri izbrane lokacije. Stvar je preprosta. Na določenih ulicah mesta se ustavljajo kombiji, ki opravljajo prevoze v odročne kraje. Po navadi gre za navaden kombi, ki so ga opremili s klopmi in vanj stlačili čim več ljudi. 15 je čisto običajno število.



Wikahuain pomeni "hiša vnukov" in je bila v svojem prvotnem bistvu namenjena izsuševanju in shranjevanju mumificiranih prednikov. V določenih obdobjih je služila tudi kot stanovanjski in skladiščni objekt. Baje je bila nekaj časa v vseh svojih funkcijah hkrati.




Znotraj stavbe so ozki prostori, tri nadstropja in sofisticiran sistem prezračevanja.








Stavba je precej velika in je tako kot večina arheoloških najdišč priljubljena točka za lokalne izlete domačinov. Otroci ograjeni prostor uporabljajo namesto parka ali igrišča.





Vsaka stran neba ima svojega idola. Eni so bolj, drugi manj ohranjeni.










Razgled na pokopališče. Golobnjaki so namenjeni pokopu tistih, ki si ne morejo privoščiti svojega kvadratnega metra zemlje.



Organi pregona. Večino policistov, ki sva jih srečala, so bile ženskega spola. Posebej atraktivne so bile prometne policistke na motorjih. No, roko na srce, bile so tudi edine ženske, ki so bile visoke ter vitke. Te lastnosti so sicer zelo redke tudi med moško populacijo.


Ni komentarjev: