Amsterdam


Ko se skupina nekdanjih sošolcev odloči za skupno popotovanje, je vedno zanimivo. Maturantska ekskurzija nam je pustila globoke rane, tako da smo tudi to pot opravili v podobnem slogu. Malo pijančevanja, malo kulture, ogledov in veliko lutanja in kilometrov. Matjaž pa tako, kot se zanj spodobi, se aktivno vključi šele v zadnji fazi, ko je treba iti. No, voziti. Vsaj do Benetk. Ker bi se do Amsterdama zagotovo podavili med sabo. Tako pa gospoda potuje z letalom. Sicer nizkocenovnim, ampak letalom.



Ko pristaneš v mestu, ki slovi po eni od največjih pivovarn, ki je čisto slučajno pred leti pogoltnila obe slovenski rivalski pivovarnici, se seveda odpravimo na pivo. Nekako se človek mora podpreti, preden se poda na pohod po mestu.





Ah, mesto, ki ima legalizirano prostitucijo, mehke droge in drago pijačo je res idealno za nas... No, vseeno smo se podali na oglede vseh nočnih znamenitosti in ponudb.



Lakota je načeloma precej huda stvar ... Tudi za ljudi, ki so se kalili v Dunajski šoli ..."Kdor gre na Dunaj, mora pustiti trebuh zunaj"... pravi Levstik.



Za ulico rdečih luči ob priliki poskrbi H&M. Mi pa seveda na obisku bankomata. Kar je bilo precej običajna in pogosta stvar.


No, dnevi so potekali precej bolj kulturno. Obiski muzejev, trgov in seveda koncert v dvorani Koncertgebouw. Muzej sodobne umetnosti in Van Goghov muzej sta bila vredna obiska. No, tudi na ogled pivovarne in na vožnjo z ladjico sem moral pristati. Skratka polni dnevi in kratke noči. Ko smo preverili populacijo svojega hostla smo odkrili, da nismo več pri najmlajših stanovalcih. Amsterdam je pač zelo priljubljena destinacija še posebno pri mladih.



No, mnogo smo tudi prehodili. Samo mestno jedro nudi kar dolg sprehod, če ga želimo prehoditi. Fantje nad to mojo idejo niso bili najbolj navdušeni. Morda so imeli srečo, da sem bil tik pred operacijo kolena, tako, da mi dolga hoja nekako ni prijala. Sva pa z Evo med najinim poletnim obiskom mesto prehodila nekajkrat hitreje.







Moje najljubše prevozno sredstvo ni bilo kolo, ampak kanta. V tem primeru gre za model Canta LX... Kar verjetno pomeni luksuzna kanta?



Javni WCji ob kanalih so zakon! Veselje in olajšanje ne obrazu obeh obiskovalcev pove vse!


Kanali, kolesa in opeka...



Zadnji dan smo si mesto ogledali še iz ladje. Odpravili smo se na turo okrog mesta. Takrat je nastalo tudi večino slik, saj sem se udobno namestil na krmo ladje, mesto pa se je premikalo okoli mene. Po nekaj dneh hoje med kanali niti ni slaba rešitev.







Stanovanjske ladje in soseska v kanalu.









Mestna železniška postajo, oziroma nje sodobni del, ki se skriva za mogočno imperijalno stavbo.


Tehnični muzej in zgodovinske ladje, ki nas opozarjajo na nizozemsko kolonijano preteklost.










Turisti, ki znajo poiskati motive... Instagram generacija v akciji.



Podaljšan vikend, ki smo ga preživeli v Amsterdamu, se je iztekel. No, ko smo se po nekaj dneh spanja sestavili skupaj in so se noge odpočile, lahko ocenimo našo strokovno ekskurzijo na zahod kot uspešno. Nejc in Krč bosta pripravila izločke, ki jih ne bosta nikoli oddala,  Miha EL pa bo pripravil poročilo o ekskurziji. Jaz se bom ukvarjal s primerjalno književnostjo ter združil dela v svoje poročilo. Oddal ga bom seveda na redni obletnici mature ...


p.s. Vsi, ki menite, da v zgodbi manjkajo katere podrobnosti in podatki, se seveda motite. Manjkajo cela poglavja, romani, epi in pesnitve ... Ampak, kar se zgodi v mestu greha, tam tudi ostane. Samocenzura rešitev moja!


Ni komentarjev: