Ljubljanica


Ljubljanica je reka v osrednji Sloveniji, v južnem delu Ljubljanske kotline, desni pritok Save. Izvira iz več kraških izvirov v bližini Vrhnike, prečka celotno Ljubljansko barje, teče skozi mesto Ljubljana in po južnem robu Ljubljanskega polja ter se pri naselju Podgrad izliva v Savo. Njeno kraško zaledje je veliko obsežnejše in sega daleč na jug v dinarskokraški svet, vendar njegova površina ni natančno določena, saj se zaradi krasa površinska razvodnica ne sklada z zračno.(WIKi)

Drugače pa reka, ki teče skozi Ljubljano in je tja do Vrhnike, idealna za veslanje v odprtem kanuju. Čim zapustiš mesto, odkriješ, da je tudi presenetljivo čista in lepa. Če pa se ob tem zavedaš, da veslaš po enem od najbolj svetih krajev v Evropi, kjer so ljudje svoje daritve reki izvajali že pred tri tisoč leti, ter kjer so našli najstarejše kolo na svetu, potem skoraj ni razloga, da se na reko ne bi podali tudi z dobršno mero spoštovanja. 


Veslanje je super šport. Da se včasih pridružijo še drugi, je potrebno narediti dobro reklamo. S Krčem imava že dolgo tradicijo romantičnih veslaških epopej v stilu "Reka poje mi" in "Brokeback mountain", ko sva veslala v sončne zahode po reki Savi. Selektivni spomin poskrbi, da za nazaj izgleda vedno vse bolj lepo, tako pozabi na boleč hrbet in žuljave roke. V spominu je celo tako prijetno, da sva se tokrat na pot podala z boljšima polovicama.


Ker nas je bilo sedaj toliko, da smo krepko presegli nosilnost našega kanuja, sem bil jaz tokrat v samostojni ladji. Rdeča nevarnost je precej hitrejša in manj stabilna.


Prostor za prvi postanek, kjer smo si privoščili kavo. Kuhanje kave na obrežju reke, v senci starega drevesa.



Vodstvo je prevzela Eva ... Tako smo po strugi navzgor iskali primerni prostor, kjer smo lahko spekli najine čevapčiče ter Aleševe in Nikine vegi burgerje ... Kar videl sem, kako se jima smejijo ribe, ptice, in besne nutrije ...



No, na reki smo bili praktično sami. Srečali smo nekaj ribičev in SUParko, ter nekaj ljudi na obrežju. Drugače pa reka, nekaj minut veslanja iz centra prestolnice, ki je popolnoma samotna.



...tiho veslajo v legendo...




No, s polnim želodcem smo se v Ljubljano vrnili res hitro. Toplo pomladno vreme in super dan na reki.



...mnenje Krča o tem, kako sem ga spet potegnil... Spet nekaj dni ne bo govoril z mano, potem pa bo pozabil in čez čas bomo spet zaveslali v nove valove kake druge reke.

Ni komentarjev: